dijous, 13 de març del 2008

El Paquito: nou ball de l'esbart?

Ara que s'acosta Sant Josep i, per tant, la festa de les falles a València, retrem homenatge a un ball molt nostrat: el Paquito Xocolatero. I és que aquest pas-doble, és d'origen valencià i és una de les melodies que més se senten aquests dies en la celebració de les falles. Estem parlant doncs, d'una banda sonora molt popular al País Valencià (en les falles o les festes de Moros i Cristians) i també a Menorca (en les tradicionals festes de Sant Joan, com les de Ciutadella).
Si bé el ball que tenim associat a aquesta melodia és contemporani (i no assumit com a propi per molts valencians), la melodia data de 1937 i és obra del Gustau Pascual Falcó, músic de Cocentaina (El Comtat). Va ser una composició que l'autor va preparar per a les festes de Moros i Cristians i que dedicà al seu cunyat, de malnom "El Xocolatero" a causa de l'ofici familiar, xocolaters. De Paquito Xocolatero conten que era un home molt seriós i formal però que quan arribaven les Festes de Moros i Cristians, es transformava tant bon punt començava el dia i es posava a desfilar (en una filà, també anomenades comparses).
A continuació podreu escoltar la cançó del Paquito en una versió del grup Els Pavesos.



Paquito Xocolatero
és un home molt formal
que quan arriba la Festa
va sempre molt col·locat.
Es posa el vestit de Festa
el puro, cafè-licor
i s'en va a la filà
per a oblidar-se de tot.
Pels carrers va desfilant
entre flors i colors
el poble es va entregant
a la gràcia d'aquest home
que sap com ningú ballar.
Pels carrer va desfilant...
I quan ha acabat la festa
L'endemà s'en va a la fàbrica
i es posa a treballar.
Cantueso i Herbero
per a poder-ho aguantar
fins que torne nostra Festa
tant valenciana, tant popular.
(Tornada)

Així doncs, penseu que l'esbart el podria incorporar en el repertori de les seves danses?

6 comentaris:

Anònim ha dit...

jo penso que no! que aquest tema per molt tradicional que sigui ja té l'etiqueta de "el pakitoooo" que va fer més famós enkara estrella damm!! només sentir les primeres notes em recorda a les orquestres de festes de barri!

Anònim ha dit...

jajajaja!!! seria molt bo!! A veure si ens sorpreneu al proper festival! Després de ballar les gitanes, us poseu a fer el paquito i triomfeu! Això si que seria trencar motllos en el món dels esbarts!

Anònim ha dit...

que fort! no sabia que el paquito chocolatero era valencià! quin descobriment la versió original i quina diferència amb la versió pachanguera que coneixem tots...

Anònim ha dit...

Si el balleu jo m'apunto a l'esbart!

Anònim ha dit...

NO ES LA MELODIA QUE MÉS M.AGRADI, PERÒ ARA QUE CONEC LA SEVA HISTÒRIA TAN CURIOSA I QUE HE SENTIT LA LLETRA EN AQUESTA VERSIÓ, LA TROBO MÉS PROPERA. L.INCORPORACIÓ A LES VOSTRES DANSES SERIA TOTA UNA SORPRESA I BEN CERT QUE MÉS D.UN S.HI AFEGIRIA.

Unknown ha dit...

Cerco una lletra de "Paquito el Xocolater" que fa més o menys així.
"Ja hi ha festes al poble, xiquetes vingueu / Soc Quiquet o Paquito el Xocolater / Ei! que duc suquet de cacau i de llet / si el tasteu veureu que és pastoset i dolç / però cal sucar-hi xurros xiquinyons..."
No en sé més ni si això agafat d’oïda és bo. Agrairé informació de qui en sàpiga més. Salut
oriol@ventosa.com