dimarts, 6 de gener del 2009

Als pastorets

L'Esbart no tanca mai per vacances i aquestes festes de Nadal també ens hem deixat veure! Concretament, els dies 3 i 4 de gener, el Pre-Cos de Dansa, ha col·laborat ballant una dansa a la representació dels Pastorets, del Grup Artístic Gelada.

Els dos dies de la representació dels Pastorets, el Saló d'Espectacles de la Unió del Casal Gelidenc es va omplir de gom a gom, per presenciar aquesta tradició teatral catalana.

L’origen dels Pastorets el trobem en el teatre religiós medieval català. Tot i que els primers textos en català d’aquest tipus de teatre són del segle XV, no és fins a finals del XIX, amb l’aparició primer del text de Miquel Saurina Los Pastorets de Betlem, o sia, lo naixement de Nostre Senyor Jesucrist (publicat l’any 1887) i el de Federic Soler “PitarraEl bressol de Jesús o En Garrofa i en Pallanga (publicat l’any 1901) que la representació torna a agafar embranzida. Des d’aleshores han estat molts els autors que han escrit la seva pròpia versió d’aquesta dels Pastorets. A Gelida en coneixem la versió de Joan Clanchet, que és una de les més representades al nostre poble. Enguany, però s'ha optat per el text més popular i famós, Els Pastorets o l’adveniment de l’Infant Jesús de Folch i Torres. A més del canvi de text, s'han incorporat alguns elements nous, com la col·laboració musical de la Coral Intimitat, l'actuació de l'Esbart, o la recuperació dels cuplets satírics que repassen en forma de vers, l'actualitat de la vida local de Gelida.