diumenge, 24 de maig del 2009

El ball de bastons (1)

El Ball de Bastons, no és una dansa habitual que ballin els esbarts (tot i que hi han grups que sí que el tenen en el repertori), però per la seva gran aportació a la dansa popular i per la llarga tradició que té al nostre poble, avui volíem dedicar-li un espai en aquest bloc, en motiu de la 34a Trobada Nacional de Bastoners, que es va celebrar ahir a Barcelona.

El Ball de Bastons és una de les danses col·lectives més antigues del nostre país, i compta amb una extensíssima tradició de músiques, vestuaris i coreografies. Malgrat que la seva procedència i origen són incerts, aquest ball podria venir d’antigues danses rituals dedicades a l’entrenament guerrer i a la fertilitat de la terra (representat quan es colpegen els bastons sobre el terra).
Les primeres referències escrites daten del segle XII, concretament l'any 1151, quan durant el banquet de les noces del comte Ramon Berenguer IV es va fer un ball de bastons. En els seus orígens era un ball només ballat per homes, però des dels anys 60 la figura de la dona també és present, i actualment té ja una gran rellevància.

Segons se sap, la simbologia del ball de bastons a Catalunya és la interpretació de dos bàndols lluitant, fent diferents moviments i alternant la lluita amb l'entrecreuament de bàndols, distingits pels colors dels seus vestuaris.
Com dèiem el ball de bastons compta amb una gran riquesa patrimonial, especialment en les melodies i en la seva instrumentació, que en gran part s'explica per la discontinuïtat històrica de les colles, que ha provocat tant la pèrdua com la creació de nou repertori.

Aquesta diversitat la podem observar en les següents imatges enregistrades ahir a la Trobada Nacional de Bastoners:


Ball de Bastons dels Blaus de Granollers


Bastoners i Grallers d'Olot


Bastoners de Súria


Una altra colla


Una altra colla


Colla Jove del Ball de Bastons de Vilanova i la Geltrú