diumenge, 16 de gener del 2011

Els Cossiers d'Algaida

Ball dels Cossiers d'Algaida

Els Cossiers són cadascun dels homes i una dona (sovint representada per un home) que prenen part en unes danses populars mallorquines anomenades Ball dels Cossiers que es celebren en el marc de les festes patronals d'alguns pobles com Alaró, Montuïri i Manacor. També a Algaida existeix aquest ball, recuperat el 1973 després d'haver-se deixat de representar en els anys seixanta del segle XX.En aquesta població els podrem contemplar aquest 16 de gener, festivitat de sant Honorat, quan ballen en la missa en honor al sant i després a la porta de l'església.



L'altra festa en què fan aparició els Cossiers d'Algaida és Sant Jaume: a mitjan horabaixa de la vigília (amb un recorregut pel poble), i el matí de la festivitat, en la missa i de nou davant de l’església.

Festival Esbart Rocasagna 2007. Foto: P. Palomera

Juntament amb els balladors existeix la figura del dimoni, un personatge que empaita el públic per fer lloc per al ball, i que és vençut pel bé que representen els Cossiers.

Festival Esbart Rocasagna 2007. Foto: Pere Palomera

Les danses que ballen els Cossiers a Algaida són 'Mestre Joan', 'Els reis', 'Flor de Murta', 'Dansa Nova', 'Obriu-nos', 'Mergançó', 'Titoieta', 'Les Bombes' i 'L’Oferta', que es balla dins de l'església.

En la festa no falten els foguerons, que es van encendre la vespra del sant.

Font: Vilaweb

1 comentari:

Anònim ha dit...

que poc coneixem les tradicions de Ses Illes , gracies per fer aquesta mostra.